Relacja z jednodniowej wystawy "Krucha siła elegancji"
Z dzisiejszego spotkania (14 czerwca 2025 r.) wychodzimy z Muzeum Historycznego w Grajewie bogatsi o nowe wiadomości ze świata porcelany, a w szczególności przedwojennej ćmielowskiej. Dla wielu z nas kawowe czy obiadowe serwisy babcine mają wartość sentymentalną, ale czy zdajemy sobie sprawę z ich wartości na rynku kolekcjonerskim? Do zagłębienia się w tę dziedzinę zachęcała nas dzisiejsza prelegentka Pani Urszula Zalewska w wykładzie pt. „Ćmielów a kultura stołu” oraz dr Tomasz Dudziński w wykładzie pt. „Porcelana z Ćmielowa w pułkach kawalerii II RP”.
Usłyszeliśmy kilka ciekawostek na temat identyfikacji i datowania porcelany „Ćmielów” czy „Świt”, rozpoznawania ćmielowskich i świtowskich „białych kruków”, czym jest garnitur do ciast i owoców, na jakiej zastawie stołowej jadała polska kawaleria i najważniejsze… argument ostateczny przemawiający za słusznością wyboru kolekcjonowania porcelany z Ćmielowa, a nie z Chodzieży .